Podmienky prijatia
Profil absolventa
Odborná prax
Úspechy žiakov
Kontakty školy
Organizácia školského roka
Fotogaléria
Stravovanie
Ubytovanie
Krúžky
Predmety

Gastronomická súťaž v Siófoku, streda 21. - 22.10.2009

Súťaž v Siófoku organizovala maďarská stredná odborná škola Krúdy Gyula Szakközépiskola Siófok. Žiaci našej školy získali 2. miesto v kategórii Kuchyňa a 3. miesto v kategórii Obsluha.
Téma bola nasledovná: Známa historická osobnosť z nášho regiónu. Vybrali sme si Andreja Bagara.

Naše prestieranie, súťažný tím a menu: predjedlo - Paštéta z kuracej pečienky, dulové želé, šípková omáčka a tyčinka z lístkového cesta, polievka - Pôstna kapustová polievka podávaná v bosniaku, hlavné jedlo - Bravčová panenská v špenátovom pláštiku, bryndzové halušky a smotanový dip, dezert - Pirohy plnené slivkovým lekvárom.
Družstvá konkurencie vytvorili:

Lucia Ferenčíková, V. A - HA: „Ako každý rok, aj tento, sa nám naskytla možnosť ísť na súťaž do Siófoku. Znova nás čakali nové výzvy. Vymyslieť kompletné menu, pripraviť slávnostnú tabuľu - zapojiť bolo treba fantáziu aj odborné znalosti. Tento rok sme dostali veľmi dobrú tému, v ktorej sme mohli prezentovať chutné a tradičné pokrmy klasickej slovenskej gastronómie. Pokrmy boli na prípravu dosť náročné, ale my sme sa ničoho nebáli a nevedeli sme sa už dočkať súťaže. Ako kuchársky tím, tak čašnícky veľa trénoval.
V stredu sme nasadli do mikrobusu a vydali sme sa na cestu do Siófoku. Cesta bola plná srandy, keďže sme učili dievčatá po maďarsky. Po príchode a večeri nás čakal slávnostný príhovor. Predstavili sme sa, boli sme jediný tím, v ktorom boli iba dievčatá: Mária Révayová, Katka Lenárová (čašníčky), Lucia Mészárosová a Lucia Ferenčíková (kuchárky). Po otvorení sme si mohli predpripraviť niektoré veci na druhý deň.
Vo štvrtok po raňajkách sa začala o siedmej hodine súťaž. Porotcovia nás oboznámili s pokynmi. Keď sa čas míňal, stres stúpal, ale snažili sme sa aj tak poskytnúť čo najlepší výkon. Dokonca som poskytla aj rozhovor miestnej televízii. Nakoniec to všetko dopadlo veľmi dobre. Kritika od porotcov bola veľmi pozitívna, zistili sme aké boli naše nedostatky, aby sme sa mohli zdokonaliť. K medailám sme dostali aj diplomi a rôzne darčeky, dokonca kuchárky spolu s pani profesorkou dostali aj špeciálnu cenu, pretože sa porotcovia zhodli, že naše pokrmy boli najlepšie dochutené a okorenené. Ako doprovod sa s nami zúčastnil súťaže aj Michal Píri zo IV. A - HA, ktorý miešal nápoje.
Zo súťaže sme odchádzali so zvihnutými hlavami, hrdí na naše výkony. Dúfame, že naši nasledovníci budú aspoň takí úspešní ako sme boli my. Ďakujeme pani prof. Svoradovej, Neirurerovej a Bulovej, lebo bez ich pomoci by sme to určite nezvládli, pani prof. Szárazovej, ktorá tlmočila a pánovi riaditeľovi Mgr. Jaroslavovi Mačekovi, ktorý nám poskytol možnosť sa vôbec zúčastniť na súťaži.“