![]() |
|
---|---|
|
Gastrofest Nitra 2014 SlovakiaDňa 26.3.2014 (streda) sa v priestoroch Hotelovej akadémie v Nitre konala siedmykrát medzinárodná gastronomická súťaž Gastrofest Nitra 2014 Sovakia pre študentov hotelových škôl zo Slovenska i zahraničia. Pozvanie na toto podujatie prijali súťažné tímy z Piešťan, Ostravy, Třebíče, Osijeku, Siofoku a Bazeilles, ktoré prezentovali spolu s našou školou svoj región a školu na Čaši vína. Každá zúčastnená škola zostavila družstvo, ktoré tvorili dvaja kuchári a dvaja čašníci. Úlohou kuchárskeho družstva bolo v súťažný deň pripraviť v stanovenom časovom limite 3 hodín menu pre 6 osôb, ktoré pozostávalo z teplého predjedla, hlavného jedla a dezertu. Tohtoročná spoločná téma pre kuchárov aj čašníkov bola „Tak ako umenie nejestvuje bez múzy, tak ani gastronómia nejestvuje bey symfónie chutí“. Myšlienkou bol citát francúzskeho umelca a gurmána Brillat-Savarina: "Povedz mi čo ješ a ja ti poviem kto si". Družstvo čašníkov malo pripraviť slávnostnú tabuľu pre 4 osoby, pripraviť stôl pre V.I.P. hostí a naservírovať súťažné menu doplnené nápojmi. Vyhodnotenie sa konalo večer po podujatí. Reprezentačná tabuľa a couvert:
Hotelová akadémia Nitra ![]() ![]() Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera, Piešťany
![]() ![]() Střední škola společného stravování, Ostrava-Hrabúvka ![]() ![]() Hotelová škola, Třebíč
![]() ![]() Ugostiteljsko-turistička škola Osijek
![]() ![]() Somogyi TISZK Közép – és Szakiskola Siófok
![]() ![]() Lycée polyvalent de Bazeilles, Francúzsko
![]() ![]() Súťažné menu škôl: Hotelová akadémia Nitra
![]() ![]() ![]() ![]() Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera, Piešťany
![]() ![]() ![]() ![]() Střední škola společného stravování, Ostrava-Hrabúvka
![]() ![]() ![]() ![]() Hotelová škola, Třebíč
![]() ![]() ![]() ![]() Ugostiteljsko-turistička škola Osijek
![]() ![]() ![]() ![]() Somogyi TISZK Közép – és Szakiskola Siófok
![]() ![]() ![]() ![]() Lycée polyvalent de Bazeilles, Francúzsko
![]() ![]() ![]() ![]() Príprava VIP menu:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Prípravu a organizáciu festivalu zabezpečovala skupina študentov V. ročníka Hotelovej akadémie v Nitre pod vedením odborných pedagógov. Žiaci si touto formou precvičili manažment gastronomického podujatia v reálnych podmienkach a zúročili tak teoretické poznatky získané na vyučovaní.
|