![]() |
|
---|---|
|
Gastrofest Nitra, 2009Dňa 26.3.2009 sa v priestoroch Hotelovej akadémie v Nitre konala tretíkrát medzinárodná gastronomická súťaž Gastrofest Nitra 2009 pre študentov hotelových škôl zo Slovenska i zahraničia. Pozvanie na toto podujatie prijali súťažné tímy z Brezna, Kežmarku, Kroměříža (ČR), Bazeilles (Francúzsko), Osijeku (Chorvátski) a Siófoku (Maďarsko), ktoré prezentovali svoj región a školu na Čaši vína. Každá zúčastnená škola zostavila družstvo, ktoré tvorili dvaja kuchári a dvaja čašníci. Úlohou kuchárskeho družstva bolo v súťažný deň pripraviť v stanovenom časovom limite 3 hodín kompletné menu pre 6 osôb – polievka, teplé predjedlo, hlavné jedlo a dezert, pričom podmienkou bolo použitie hydiny pri príprave všetkých súčastí menu okrem dezertu. Tohtoročnou témou pre kuchárov bola „Hydina, ľahkosť a zdravie v našom stravovaní“. Družstvo čašníkov malo pripraviť slávnostnú tabuľu pre 4 osoby na tému „Prestrime si malý vesmír“, keďže tento rok uplynulo 400 rokov od prvého použitia hvezdárskeho ďalekohľadu svetoznámym Galileom Galileim, ďalej pripraviť stôl pre V.I.P. hostí a naservírovať im súťažné menu doplnené nápojmi. Tabule reprezentantov: Brezno, Kežmarok, Nitra
![]() ![]() ![]() Tabule reprezentantov: Kroměříž, Chorvátsko ![]() ![]() Tabule reprezentantov: Francúzsko, Maďarsko ![]() ![]() Prácu družstiev počas celého súťažného dňa veľmi pozorne sledovali hodnotiace komisie, ktoré na vyhodnotení udelili ocenenia. Hodnotenie:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Súťažné menu škôl: Hotelová akadémia Brezno
![]() ![]() ![]() ![]() Hotelová akadémia Kežmarok
![]() ![]() ![]() ![]() Hotelová akadémia Nitra
![]() ![]() ![]() ![]() Stredná škola hotelová a služieb Kroměříž, Česká republika
![]() ![]() ![]() ![]() LYCÉE DE BAZEILLES Bazeilles Francúzsko
![]() ![]() ![]() ![]() Ugostiteljsko turistička škola Osijek, Chorvátsko
![]() ![]() ![]() ![]() Somogyi TISZK Közép – és Szakiskola Siófok, Maďarsko
![]() ![]() ![]() ![]() Kuchári pri práci:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Prípravu a organizáciu festivalu zabezpečovala skupina študentov maturitného ročníka Hotelovej akadémie v Nitre pod vedením riaditeľa školy Mgr. Jaroslava Mačeka a pedagógov. Žiaci si touto formou precvičili manažment gastronomického podujatia v reálnych podmienkach a zúročili tak teoretické poznatky získané na hodinách odborných predmetov.
|