|
Súťaž Philippe Mille, Reims, Francúzsko - utorok 19.11.2013
Dňa 19.11. sa žiaci piateho ročníka hotelovej akadémie Soňa Palušková a Matúš Brath pod vedením pani profesorky Mgr. Márie Horkovej zúčastnili medzinárodnej kuchárskej súťaže pod záštitou Philippe Mille s názvom: uplatnenie gastronomického dedičstva regiónu Champagne-Ardenne, ktorá sa konala vo Francúzsku v meste Remeš (Reims). Ďalšími účastníkmi boli Česi a Švédi. Úlohou súťažiacich bolo pripraviť osem porcií hlavného jedla, ktoré malo byť pripravené z kurčaťa. K tomu mali byť podávané dve prílohy a omáčka. Na prípravu a uvarenie jedla mali čas tri hodiny. Ďalšou podmienkou bolo, že cena jednej porcie (okrem mäsa) nesmela presiahnuť 1 euro.
Naši študenti pripravovali: Konfitované kuracie stehná s tymianom, šalotkou a cesnakom doplnené roládkou z kuracích pŕs, plnenými slaninou a bylinkami upravené sous vide a podávané s taštičkami plnenými tekvicou hokaido a dekorované pečenými hubami na masle s cviklovým čipsom a mliečnou penou.
Soňa a Matúš sa v kuchyni rýchlo zorientovali a pracovali s prehľadom. Jedlo včas naservírovali porote, ktorá bola zložená zo štyroch významných šéfkuchárov Francúzska. Ako porota zdôraznila, výsledky hodnotenia boli veľmi tesné, no víťazmi sa napokon stali Švédi, naši boli tretí. Víťazní Švédi zároveň postúpili do finále s domácimi, ktoré sa konalo v reštaurácii Domaine des Crayeres v Remeši v prostredí krásneho zámku. Je tam šéfkuchárom Philippe Mille, ktorý bol zároveň garantom celej súťaže. Celkovým víťazom sa napokon stali domáci Francúzi.
Na druhý deň sme sa vybrali na prehliadku mesta. Keďže sa Remeš nachádza v oblasti Champagne, ktorá je známa výrobou šampanského, navštívili sme jednu z pivníc, kde dozrieva tento lahodný, šumivý mok. Exkurzia bola spojená s ochutnávkou a prednáškou o výrobe od oberania, zrenia (fermentácie) až po etiketovanie fliaš a distribúciu. Pozreli sme si aj prekrásnu katedrálu v Remeši, ktorá je kultúrnym bohatstvom a pýchou francúzskeho národa, veď tu boli korunovaní francúzski králi a tiež sme sa dozvedeli, že bola vzorom pre stavbu chrámu Matky Božej v Paríži. Cez druhú svetovú vojnu bola skoro zničená, ale Francúzi si ju obnovili a tak majestátne stojí a zdobí Remeš už vyše 800rokov. Z cesty do Francúzska a samotnej súťaže sme si odniesli veľa pekných zážitkov a skúseností. Ochutnali sme ich vynikajúcu kuchyňu a stretli zaujímavých ľudí.
|