Podmienky prijatia
Profil absolventa
Odborná prax
Úspechy žiakov
Kontakty školy
Organizácia školského roka
Fotogaléria
Stravovanie
Ubytovanie
Krúžky
Predmety

Trophée Mille International 2016 - pondelok 7.11.2016

V rámci partnerstva Nitrianskeho samosprávneho kraja a novovzniknutého francúzskeho regiónu Grand-Est, ktorého súčasťou je aj bývalý región Champagne-Ardenne, sa po tretíkrát zúčastnili zástupcovia Hotelovej akadémie v Nitre tejto prestížnej medzinárodnej gastronomickej súťaže Trophée Mille International.
Našu školu reprezentovali študenti IV.A triedy Ivana Magáthová a Michal Tóth, ktorí v súlade s pravidlami pripravovali jedlá: jahňacie mäso v troch delikátnych variáciách so špenátovými raviolami, šampiňónovým ragú a dvomi omáčkami a ako dezert svieži tekvicový koláč s medovo-cviklovou omáčkou. Hoci sa neumiestnili na hodnotených miestach, komisie udelili cenu za hlavné jedlo. Získalo ju francúzske družstvo, cenu za dezert si odniesli Belgičania a veľkým víťazom sa stalo družstvo z Japonska. Podľa reakcií a postrehov komisárov aj samotného čestného predsedu komisie a hlavného organizátora Philippa Mille môžu byť so svojou prácou spokojní, každý rok vidieť veľký pokrok oproti predchádzajúcemu ročníku a výsledky boli veľmi tesné. A aj napriek neumiestneniu je účasť na takomto podujatí pre našich žiakov aj odborných učiteľov vždy veľkou výzvou a zároveň mimoriadnou skúsenosťou a zážitkom.

Charakteristika a cieľ súťaže

Trophée Mille je súťaž pod záštitou Philippa Mille, šéfkuchára reštaurácie Domaine Les Crayères v Remeši oceneného dvomi hviezdami Michelin a Najlepšieho pracovníka Francúzska (MOF) v oblasti reštaurácie a hotelierstvo za rok 2011. Súťaž je určená všetkým učňom a študentom hotelových škôl oblasti Champagne-Ardennes a tiež študentom hotelových škôl v zahraničí. Cieľom tohto stretnutia je zhodnotenie talentu a tiež motivácia učňov a študentov s vášňou pre kuchyňu spolu s využitím a uctením si bohatstva regionálneho gastronomického dedičstva.
Trophée Mille je kulinárska súťaž, na ktorú sú pozývané viaceré zahraničné školy špecializované na vzdelávanie v oblasti hotelierstvo a reštaurácie. Každá zo škôl zostavila jedno 2-členné družstvo a tie sa stretli v súboji „kuchyňa a cukrárstvo“.

Na ročníku 2016 sa zúčastnilo 10 družstiev z 10 rozličných krajín:
  • Nemecko: BBS1 – Berufsbildende Schule Mainz
  • Belgicko: Collège de la Lys Horécatel
  • Brazília: Anhembi Morumbi Sao Paulo
  • Francúzsko: Lycée Edouard Herriot Sainte-Savine
  • Taliansko: L’Instituto Di Istruzione Superiore Einstein Nebbia Loreto
  • Japonsko: ETH Hôtelier TSUJI
  • Maroko: L’Institut de Technologie Hôtelière et Touristique Saïdia
  • Česko: Obchodní akademie a Hotelová škola Jihlava
  • Slovensko: Spojená škola – Hotelová akadémia Nitra
  • Taiwan: The affiliated Hospitality Senior High School of National Kaohsiung University of Hospitality and Tourism

    Pravidlá a podmienky súťaže

    Každé súťažné družstvo tvorili dvaja žiaci, ktorí spoločne pripravujú slané a sladké jedlo. Dvojica musí byť zložená z muža a ženy. Družstvá pripravovali každé jedlo pre 6 osôb. Suma (bez 4 povinných surovín) určená na zabezpečenie vedľajších surovín potrebných na realizáciu receptov bola maximálne 3 € na osobu. Každé družstvo malo k dispozícii 3 hodiny a 30 minút na zhotovenie a úpravu jedál. Slané jedlo muselo byť vydané po 3 hodinách práce a sladké jedlo o 30 minút neskôr. Súťažiaci mali ďalej 30 minút na upratanie svojho pracovného miesta po vydaní sladkého jedla. Pri príprave slaného a sladkého jedla museli byť povinne použité suroviny: jahňacie karé, šampiňóny, šafran a šampanské. Tieto suroviny dostali súťažiaci v deň súťaže, zabezpečil ich organizátor, v receptoch museli byť ďalej použité vedľajšie sezónne suroviny, ktoré si zabezpečovali súťažiaci sami. Slané jedlo muselo obsahovať jeden hlavný produkt, dve prílohy a omáčku. Ku každému pripravovanému jedlu musel byť vyhotovený kalkulačný list, technológia prípravy, charakteristika jedla a fotografia.

    Hodnotiaca komisia

    Komisia bola zostavená z osobností profesionálneho a gastronomického sveta. Tento rok hodnotili prácu súťažiacich tri komisie, 3-členná komisia pre technické hodnotenie práce v kuchyni a dve 5-členné degustačné komisie, ktoré hodnotili hlavné jedlo a dezert.

    Technická komisia:
    • Denis Rippa – šéf Kuchyne Hôtel Matignon (Úrad vlády FR)
    • Jean-Françcois Girardin – MOF kuchyňa 1994 (bývalý šéfkuchár Hotel Ritz Paris)
    • Frédéric Lesourd – Ferrandi Paris, francúzska škola gastronómie

    Degustačná komisia – hlavné jedlo:
    • Jean François Deport – MOF údeniny 1979, Deport Traiteur
    • Gérard Boyer – šéfkuchár 3 hviezdy Michelin (bývalý šéf a majiteľ Domaine Les Crayères)
    • Georges Roux – kouč šéfkuchárov
    • Thierry Charrier – šéf kuchyne Ministerstva zahraničných vecí FR
    • Lionel Veillet – zástupca šéfa kuchyne Prezidenta republiky

    Degustačná komisia – dezert:
    • Pascal Caffet – MOF cukrár 1989, Pâtisserie Pascal Caffet
    • Laurent Pourcel - šéfkuchár 3 hviezdy Michelin
    • Christophe Raoux – MOF kuchyňa 2015, výkonný riaditeľ Peninsula Paris
    • Mathieu Guibert – šéf a majiteľ reštaurácie Anne de Bretagne
    • Alain Solivérès – šéf kuchyne Taillevent