Varené vajcia sú nevyhnutnosťou na raňajky alebo neskoré raňajky. Táto tradičná príprava pozostáva z uvarenia vajíčok pri zachovaní tekutého srdiečka k najväčšiemu potešeniu našich chuťových pohárikov. Je však ľahké omrzieť klasické prípravy a chcieť trochu zmeniť svoje návyky. V tomto článku vám ponúkame tri chutné a originálne variácie tohto ikonického receptu, aby ste zapôsobili na svojich hostí pri ďalšom jedle s priateľmi alebo rodinou!
Vajíčka mimózy prepracovaná avokádová verzia
Tento prvý recept pripomína známu chuť čertových vajec v ešte lahodnejšej a chutnejšej verzii vďaka pridaniu trendovej ingrediencie: právnik.
Ingrediencie:
Na prípravu tohto receptu budete potrebovať:
- 4 vajcia
- 2 zrelé avokáda
- 2 polievkové lyžice majonézy
- Šťava z polovice citróna
- Soľ a korenie podľa chuti
Príprava:
Začnite varením vajec asi 5 minút. Kým sa vajíčka varia, avokádo prekrojíme na polovice, vyberieme kôstku a dužinu vyberieme lyžičkou. Potom dužinu avokáda roztlačte vidličkou na kašu. Zmiešajte s majonézou, citrónovou šťavou, soľou a korením.
Keď sú vajíčka uvarené, osviežte ich pod studenou vodou a jemne ošúpte, dávajte pozor, aby ste ich príliš nerozbili. Potom ich naplňte avokádovou zmesou a podávajte! Avokádové diabolské vajíčka budú zaručene hitom vašich hostí a budú sa chcieť vracať.
Varené vajcia na spôsob carbonara
Tento recept je originálnou variáciou slávnych varených vajec, ktoré gurmáni veľmi oceňujú a dokonale sa hodia k veľmi známemu talianskemu jedlu: carbonara.
Ingrediencie:
Na prípravu tohto receptu budete potrebovať:
- 4 vajcia
- 150 g pancetty alebo údenej slaniny
- 15 cl hustého crème fraîche
- 50 g strúhaného parmezánu
- Soľ a korenie podľa chuti
Príprava:
Slaninu alebo pancettu opečte na panvici bez pridania tuku, kým nie sú pekne hnedé. Medzitým si v hrnci zohrejte trochu vody a jemne do nej ponorte uvarené vajcia asi na 5 minút.
V inom hrnci zohrejte crème fraîche s strúhaným syrom, aby ste získali krémovú omáčku. Soľ a korenie podľa vášho vkusu.
Keď sú vajcia uvarené, opatrne ich ošúpte a dávajte pozor, aby ste ich nerozbili. Potom nalejte horúcu omáčku carbonara na uvarené vajcia a posypte slaninou alebo pancettou. Tento recept spája sladkosť tekutých vajec s lahodnosťou krémovej omáčky carbonara: pochúťka pre milovníkov talianskych chutí.
Varené vajcia s bylinkami
Pre tých, ktorí hľadajú vegetariánsku a ľahkú alternatívu k prvým dvom návrhom, toto recept na bylinky a korenie poteší ich chuťové poháriky a zároveň je ľahšie stráviteľné.
Ingrediencie:
Na prípravu tohto receptu budete potrebovať:
- 4 vajcia
- 50 g zmäknutého masla
- 3 lyžice nasekaných byliniek (petržlenová vňať, pažítka, bazalka atď.)
- 1 štipka soli
- Paprika podľa vašej chuti
Príprava:
Vajcia uvarené namäkko varíme asi 5 minút a počas tejto doby pripravíme zmes so zmäknutým maslom, nasekanými bylinkami, soľou a korením. Potom uvarené vajcia opatrne olúpte, pričom si zachovajte tekuté srdiečka.
Umiestnite ich do pohárov na vajíčka, na vrchu urobte zárez, do ktorého vložíte kúsok bylinkovej zmesi. Toto jemné spojenie bylín a korenín uspokojí mlsné jazýčky, ktoré hľadajú čerstvé a voňavé chute bez príliš vysokého obsahu kalórií.
S týmito tromi lahodnými variáciami nie je dôvod, aby ste sa unavili varenými vajíčkami! Vyberte si ten, ktorý najlepšie vyhovuje vašim želaniam, alebo preskúmajte nové kombinácie a vytvorte si vlastné recepty. Neváhajte a pozrite si aj naše tipy na prípravu dokonale úspešných varených vajec. Dobrú chuť !