V Spojených štátoch je Halloween základným sviatkom, ktorý oslavuje všetky strašidelné a strašidelné aspekty našej fantázie. Táto sezóna je tiež ideálnou príležitosťou na prípravu chutných a kreatívnych jedál, ktorými ohúrite svojich priateľov a rodinu. V tomto článku preskúmame tri originálne a slávnostné recepty, ktoré vám pomôžu rešpektovať americkú tradíciu Halloweenu.
1. Tekvica plnená pikantným jogurtom
Tekvica je nepochybne ikonickým symbolom Halloweenu a tento recept ponúka inovatívny spôsob, ako si vychutnať túto chutnú zeleninu. So svojím smotanovým jogurtovým základom a ochuteným korením tento predkrm určite poteší chuťové poháriky vašich hostí.
Ingrediencie:
- 1 stredná tekvica zbavená jadierok a vyškrabaná
- 500 g prírodného jogurtu
- 2 polievkové lyžice medu
- 1 lyžička mletej škorice
- 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
- 1/2 lyžičky mletého zázvoru
- Čokoládové lupienky alebo hrozienka na ozdobu (voliteľné)
Inštrukcie :
- Predhrejte rúru na 180 °C (350 °F).
- V strednej miske zmiešajte jogurt, med a korenie, kým sa nespojí.
- Pikantnú jogurtovú zmes vlejeme do vydlabanej tekvice. V prípade potreby ozdobte čokoládovými lupienkami alebo hrozienkami.
- Naplnenú tekvicu položíme do stredu plechu vystlaného papierom na pečenie a pečieme asi 30 minút.
- Podávajte horúce lyžičkami, aby si vaši hostia mohli vychutnať jogurtovú polevu a jemnú tekvicovú dužinu.
Naša rada: Tekvicové semienka zozbierané vydlabaním použite na prípravu extra chrumkavej polevy: poukladajte ich na pekáč, pokvapkajte olivovým olejom a posypte soľou a pečte v rúre 10 minút.
2. Cake zlobry: obludne lahodné košíčky
Vyrábať tieto rozkošné malé zelené príšerky je nielen zábava, ale aj skutočná lahôdka pre oči a chuťové bunky! Jemný základ vanilkovej torty v kombinácii s krémovou a sladkou maslovou polevou poteší aj tých najväčších gurmánov.
Ingrediencie:
- Na základ vanilkového koláča:
- 200 g múky
- 150 g cukru
- 100 g mäkkého masla
- 2 vajcia
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 120 ml mlieka
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- Na krémovú polevu a zelené potravinárske farbivo:
- 250 g mäkkého masla
- 650 g práškového cukru
- 2 polievkové lyžice mlieka
- Zelené potravinárske farbivo v géli alebo tekutine v závislosti od vašich preferencií
- Na ozdoby:
- Cukríky v tvare oka
- Sušené ovocie, orechy alebo čokoládové lupienky na strašidelné ústa
Inštrukcie :
- Predhrejte rúru na 180 °C (350 °F) a do formy na muffiny vložte papierové vložky.
- Vo veľkej mise zmiešame múku, cukor a droždie. Potom pridajte mäkké maslo, vajcia, vanilkový extrakt a mlieko. Miešajte, kým nezískate homogénnu pastu.
- Cesto rozdeľte do formičiek a naplňte ich do dvoch tretín. Pečte 20 minút alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu koláča nevyjde čisté. Pred polevou nechajte koláčiky vychladnúť.
- Na prípravu polevy vyšľahajte mäkké maslo a práškový cukor vo veľkej mise, až kým nebude hladká a krémová. Za stáleho miešania pridajte mlieko a zelené potravinárske farbivo.
- Vložte zelenú polevu do vrecka a ozdobte svoje košíčky. Potom pridajte cukríky v tvare oka, kúsky sušeného ovocia alebo čokoládové lupienky, aby ste vytvorili strašidelné tváre.
3. Očarujúci flan s jahodovým blood coulis
Tento recept na točený flan ponúka lahodný a vizuálne ohromujúci dezert, ktorý je ideálny na doplnenie vášho špeciálneho halloweenskeho jedla. Kontrast medzi sladkosťou placky a pikantnou chuťou jahodového coulis evokuje „krv“ pridáva tomuto jedlu na divadelnosti.
Ingrediencie:
- 1 liter plnotučného mlieka
- 200 g cukru
- 1 vanilkový struk, rozpolený a vyškrabaný
- 4 vajcia + 2 ďalšie žĺtky
- Na jahodové coulis:
- 250 g jahôd (čerstvých alebo mrazených)
- 50 g cukru
- Šťava z polovice citróna
Inštrukcie :
- V hrnci privedieme do varu mlieko, vanilkový lusk a vanilkové semienka. Odstráňte z tepla a nechajte 10 minút lúhovať.
- V inej miske vyšľaháme vajíčka, žĺtky a cukor do miernej peny. Vajíčka pomaly prilievame za stáleho šľahania horúcim mliekom.
- Predhrejte rúru na 150 °C (300 °F). Nalejte flanovú zmes do okrúhleho pekáča. Vložte túto formu do veľkej zapekacej misky naplnenej horúcou vodou a pečte 45 minút, alebo kým koláč nie je pevný, ale stále sa v strede chveje.
- Medzitým si pripravíme jahodové coulis zmiešaním jahôd, cukru a citrónovej šťavy v mixéri alebo tyčovom mixéri. Prefiltrujte coulis, aby ste odstránili semená.
- Po uvarení necháme flan úplne vychladnúť, potom naň opatrne nalejeme jahodový coulis. Špáradlom alebo malou špajdľou vytvorte víry a mramorovanie v zmesi.
- Pred podávaním dajte do chladničky aspoň na 4 hodiny.
Prípravou týchto troch špeciálnych halloweenskych receptov určite ponúknete svojim hosťom nezabudnuteľné jedlo, ktoré rešpektuje americké tradície. Neváhajte si teda obliecť zásteru a pustiť sa do prípravy týchto strašidelných a chutných jedál!