Pozrite si tieto tri gurmánske recepty pre halloweenske menu, ktoré je rovnako dobré ako strašidelné. Pripravte sa na všetko a pozvite párty, tanier a imaginárny svet duchov a čarodejníc, aby sa odohrali okolo vášho stola s týmito chutnými kulinárskymi nápadmi. Či už organizujete večer s priateľmi alebo jednoduché rodinné jedlo, tieto recepty potešia vašich hostí a zároveň zostanú v strašidelnom duchu tejto jesennej tradície.
1. Lektvar z pečenej tekvice a šalát z krvavej repy
Spojenie sladkosti tekvice a zemitej chuti cvikly vo farebnom jedle, ktoré evokuje jesenné odtiene, je ideálnym receptom na začiatok tohto halloweenskeho menu! Tu sú ingrediencie a kroky na prípravu tohto štartéra:
Ingrediencie:
- 1 malá tekvica
- 4 varená repa
- 100 g rukoly
- 2 šalotky
- Olivový olej
- Balzamikový ocot
- Soľ a korenie
Príprava:
- Predhrejte si rúru na 180°C.
- Tekvicu umyjeme a nakrájame na plátky, ktoré potom poukladáme na plech pokrytý papierom na pečenie. Výdatne pokvapkáme olivovým olejom a pridáme trochu soli a korenia. Pečieme asi 30 minút, kým sa plátky pekne neopečú.
- Kým sa tekvica varí, nakrájame cviklu na tenké plátky, potom ošúpeme a nasekáme šalotku. Rezervovať.
- Pripravte si šalát: dajte rukolu do šalátovej misy, pridajte plátky cvikly a posypte šalotkou. Na dochutenie tohto jednoduchého, ale chutného šalátu postačí kvapka balzamikového octu, olivového oleja a pár otočení mlynčeka na korenie.
- Šalát rozložte do stredu každého taniera a obložte ho ešte teplými plátkami pečenej tekvice. Užite si to bez meškania!
2. Tajomný hrniec s monster zeleninou
Toto hlavné jedlo ohromí vašich hostí svojou originálnou prezentáciou a nečakanými chuťami. Na prípravu tohto tajomného hrnca budete potrebovať:
Ingrediencie:
- 1 veľká cibuľa
- 2 mrkvy
- 2 stonky zeleru
- 1 pór
- 100 g šampiňónov
- 1 strúčik cesnaku, mletý
- 300 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 malá plechovka paradajkového pretlaku
- 400 ml zeleninového (alebo hovädzieho) vývaru
- Soľ, korenie, tymián a bobkový list podľa chuti
- Listy na pečivo Filo
- 30 g rozpusteného masla
- Sezamové alebo makové semienka na ozdobu *voliteľné*
Príprava:
- Vo veľkom hrnci alebo zapekacej miske orestujte na troche olivového oleja cibuľu, cesnak a nakrájanú zeleninu. Pridajte mleté mäso a dobre premiešajte, aby ste získali homogénnu náplň.
- Pridajte paradajkovú pastu, vývar a vybrané aromatické bylinky. Prikryté dusíme asi 45 minút, kým zelenina nezmäkne a omáčka nezhustne.
- Ak chcete vytvoriť tajomné kvetináče, vykrojte štvorce z filo cesta s rozmermi približne 15 cm na každej strane a potrite ich rozpusteným maslom. Preložte štvorce do hviezd, aby ste získali tvar kvetu.
- „Kvety“ z filo cesta naaranžujte do jednotlivých šupiek a potom bohato ozdobte zeleninovou a mäsovou zmesou. Boky cesta preložíme dovnútra, aby sme uzavreli tajomné hrnce, a pečieme pri teplote 190°C 15-20 minút, kým lístkové cesto nie je zlatohnedé.
- Podávajte horúce na tanieri spolu so zeleninovým šalátom alebo dusenou zeleninou, aby pokrm dodal trochu sviežosti.
3. Malinový hororový sorbet a krvavé coulis
Aby ste zakončili svoje menu na sladkej nôte, objavte tento recept na malinový sorbet, ktorý je rovnako lahodný, ako aj desivý s jeho krvavým coulis. Tento mrazený dezert, ktorý je mimoriadne jednoduchý na prípravu, bude u vašich hostí senzáciou!
Ingrediencie:
- 600 g malín (čerstvé alebo mrazené)
- 100 g práškového cukru
- 1 bio žltý alebo zelený citrón*
- Malinové alebo grenadínové coulis na ozdobu *voliteľné*
Príprava:
- Do mixéra alebo kuchynského robota dajte maliny s cukrom a nastrúhanou kôrou z polovice citróna. Pridajte aj šťavu z rovnakého citróna, aby ste sorbetu dodali pikantný nádych.
- Dobre premiešajte a potom zmes nalejte do vzduchotesnej nádoby. Vložte do mrazničky asi na 3 hodiny, pravidelne premiešajte vidličkou, aby sa nevytvorili kryštály.
- Ak chcete podávať hororový sorbet, pomocou naberačky vytvorte na tanieroch hostí „oči príšer“. Neváhajte použiť priehľadné verrine alebo poháre na stopke, aby ste predviedli svoj dezert.
- Pridajte mrholenie malinového alebo grenadínového coulis okolo guľôčok sorbetu, aby ste reprezentovali zrazenú krv: pozoruhodný efekt! Môžete tiež ozdobiť svoj sorbet niekoľkými lístkami čerstvej mäty pre zelený a voňavý konečný dotyk.
S týmito tromi lahodnými a strašidelnými receptami vytvorte originálne a chutné halloweenske jedlo! Teraz je len na vás, aby ste spojili fantáziu a jemnosť, aby bol tento večer nezabudnuteľný. Dobrú chuť !