7 nečakaných druhov ovocia a zeleniny, ktoré by ste nikdy nemali olupovať – zistite prečo

Prekvapivé dôvody, prečo by ste nemali odstraňovať šupky z týchto 7 druhov ovocia a zeleniny - toto je vedecký dôkaz!

Pri príprave jedál máme často vo zvyku odstraňovať šupku z ovocia a zeleniny, ktoré konzumujeme. Existuje však niekoľko z nich, ktorých epidermis by sa mala starostlivo chrániť, aby ste mohli naplno využiť ich výhody. Tu je zoznam 7 druhov ovocia a zeleniny, ktoré je najlepšie neošúpať ani neošúpať.

1. Jablko

Porekadlo „Jablko denne udrží lekára preč“ nie je to také triviálne. Bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály, jablko je známe pre svoje mnohé prínosy pre naše zdravie . Mali by ste však vedieť, že väčšina týchto živín sa nachádza v jeho šupke. Skutočne obsahuje antioxidanty ako epikatechín a kvercetín, ktoré chránia naše telo pred starnutím, kardiovaskulárnymi ochoreniami a niektorými druhmi rakoviny. Takže už nevyhadzujte túto vzácnu šupku, keď si pochutnávate na jablku.

Prečítajte si tiež:   Ako dezinfikovať vašu toaletu v rekordnom čase? Skúste tieto 3 účinné tipy!

2. Hruška

Rovnako ako jablko, šupka hrušky obsahuje veľké množstvo vlákniny a zdraviu prospešných antioxidantov. Okrem toho ponúka aj zaujímavý sýtiaci účinok pre tých, ktorí chcú regulovať svoj apetít. Neváhajte zahryznúť rovno do zrelej hrušky bez toho, aby ste ju predtým vyzliekli.

3. Mrkva

Keď jeme mrkvu, často je zvykom ošúpať ju škrabkou na zeleninu a potom opláchnuť. Avšak odstránením tejto tenkej vrstvy na tejto koreňovej zelenine, strácame aj časť ich nutričných kvalítako je významný podiel beta-karoténu, ktorý podporuje zdravie očí, alebo vitamín C. Vo všeobecnosti stačí mrkvu dobre umyť a vykefovať, aby ste využili všetky jej živiny, ako aj jej chrumkavú textúru.

4. Zemiak

Rovnako ako mrkva, Keď zemiaky odstránite zo šupky, značná časť ich výhod zmizne. Je skutočne zaujímavým zdrojom vitamínov a vlákniny a má tiež antioxidačné vlastnosti. Namiesto toho si zvoľte pečenie alebo dusenie zemiakov, aby ste si zachovali ich vzácnu šupku.

Prečítajte si tiež:   Objavte, prečo je plnenie nádrže až po okraj škodlivé!

5. Cuketa

Aj keď niekedy drsné, šupky z cukety by sa nemali vyhadzovať : obsahujú veľké množstvo rozpustnej a nerozpustnej vlákniny, ktorá pomáha regulovať tranzit a vyživuje črevnú mikroflóru. Vonkajšia vrstva tejto zeleniny je navyše plná antioxidantov a karotenoidov, ktoré sú prospešné pre naše telo. Pri nákupe si vyberte cuketu s tenkou šupkou bez škvŕn, aby ste z nej mali plný úžitok.

6. Uhorka

Uhorka je zelenina často oceňovaná pre svoju čerstvosť a chrumkavosť. Bola by preto škoda pripraviť ho o kožu ktorá plná užitočných živín a najmä vitamínu K, nevyhnutný pre dobrú zrážanlivosť krvi a dobré zdravie kostí. Vyberte si bio uhorky alebo uhorky pestované bez pesticídov, aby ste z nich nemuseli pri príprave odstraňovať šupku.

7. Paradajka

nakoniec šupka paradajok je často nemilovaná, hoci predstavuje cenný zdroj živín . Bohatý na antioxidanty, ako je lykopén a luteín, pomáha znižovať riziko niektorých ochorení a zlepšuje zdravie očí. Jednoducho sa vyhnite jeho šúpaniu a vychutnajte si ho v šalátoch, polievkach a varených jedlách.

Prečítajte si tiež:   Objavte, prečo je plnenie nádrže až po okraj škodlivé!

Prečo zachovať šupku tohto ovocia a zeleniny?

Ako vidíte, veľmi často šupky ovocia a zeleniny majú toľko alebo dokonca viac výhod ako ich dužina. Sú plné vlákniny, minerálov a vitamínov nevyhnutných pre naše telo a naše zdravie. Zachovanie šupky ovocia a zeleniny tiež pomáha znižovať plytvanie potravinami a vychutnávať si ich autentickú chuť.

Ako ich pred konzumáciou správne vyčistiť?

Ak chcete naplno využiť tieto nutričné ​​výhody bez rizika požitia toxických zvyškov, odporúča sa to

  1. vyberte si organické ovocie a zeleninu alebo tie, ktoré sa pestujú bez škodlivých pesticídov
  2. dobre ich umyte pod tečúcou vodou, utrite ich špeciálnou kefou alebo jednoducho rukami.

Osvojením si týchto dobrých návykov si budete môcť vychutnať svoje obľúbené ovocie a zeleninu v celku a naplno využiť ich množstvo výhod pre vaše zdravie a pohodu.

Photo of author
O autorovi, Kamila Vargová
Zaujímam sa o psychológiu a svoj čas trávim hľadaním nových intelektuálnych výziev, aby som si precvičil myseľ a zároveň si oddýchol.
Úvodná stránka » Novinky » 7 nečakaných druhov ovocia a zeleniny, ktoré by ste nikdy nemali olupovať – zistite prečo