Po celé generácie ich naši starší nahromadili množstvo praktické rady starať sa o záhradu. Medzi týmito ekologickými a ekonomickými tipmi ponúka používanie mletej kávy nespočetné množstvo výhod pre vaše rastliny, kvety a zeleninovú záhradu. Zistite bez ďalšieho odkladu, ako premeniť tento odpad z domácnosti na skutočný prírodné hnojivo.
Mletá káva, cenný spojenec pre rast rastlín
Hoci si mnohí z nás vychutnávajú rannú kávu, vedeli ste, že ju milujú aj rastliny? Kávová usadenina je skutočne obzvlášť bohatá na živiny nevyhnutné pre vývoj rastlín:
- dusík: Tento prvok podporuje rast listov a podieľa sa na tvorbe chlorofylu.
- fosfor: Prispieva najmä k množeniu buniek, ako aj tvorbe koreňov a kvetov.
- draslík: Draslík pomáha rastlinám odolávať chorobám a zohráva kľúčovú úlohu pri regulácii vody.
- horčík: Je nevyhnutný pre správne fungovanie fotosyntézy.
- meď: Meď sa podieľa na tvorbe bielkovín a syntéze pigmentov.
Mletá káva tak okrem toho, že je výborným prírodným hnojivom, prispieva aj k zlepšiť štruktúru pôdy okolo rastlín. Zapravením do pôdy podporíte tvorbu prevzdušnenejšej pôdy, čím uľahčíte cirkuláciu vody a prístup ku koreňom pre živiny nevyhnutné pre ich rast.
Ako využiť kávovú usadeninu vo vašej záhrade?
Ako priame hnojivo pre vaše rastliny
Aby ste naplno využili výhody mletej kávy na vašich rastlinách, nie je potrebné vyrábať zložitú zmes alebo pripravovať špecifické riešenie. Môžete jednoducho rozsypte kávovú usadeninu okolo vašich rastlíndávajte pozor, aby ste na spodok stoniek nedali príliš veľa, aby ste ich neudusili. Vo všeobecnosti je vhodné použiť asi polievkovú lyžicu mletej kávy na malú rastlinku alebo hrsť na ker.
V komposte
Pridaním kávovej usadeniny do kompostu poskytujete cenný zdroj dusíka, ktorý pomôže urýchliť rozklad organickej hmoty. Dávajte si však pozor nedávajte príliš veľa, pretože nadbytok dusíka by mohol poškodiť produkciu kompostu a spôsobiť nepríjemný zápach. Je tiež dobré zmiešať kávovú usadeninu s iným zeleným a hnedým odpadom, aby ste udržali dobrú rovnováhu vo vašom kompostéri.
Mulčovanie okolo rastlín
Kávovú usadeninu možno použiť aj ako prírodný mulč pokrytím povrchu pôdy okolo vašich rastlín. Táto technika pomáha chrániť korene pred chladom, obmedzuje odparovanie vody a znižuje premnoženie buriny. Pre efektívne mulčovanie rozložte okolo rastlín vrstvu mletej kávy s hrúbkou približne 1 cm, pričom dávajte pozor, aby ste nezakryli stonky alebo kmeň.
Objavte týchto 6 geniálnych metód na recykláciu korkových zátkov
Mletá káva, prírodný repelent proti škodcom
Kávová usadenina má okrem svojich hnojiacich a štruktúrovacích vlastností aj veľmi užitočné repelentné vlastnosti na ochranu vašej záhrady pred útokmi škodcov. Jeho charakteristický zápach a horkosť majú tendenciu držte preč nežiaduci hmyz, ako sú mravce, vošky, slimáky a dokonca aj slimáky. Rovnako tak sa často používa ako bariéra proti mačkám, keďže mačky neocenia pocit kávovej usadeniny pod labkami.
Aký druh rastlín môže mať prospech z mletej kávy?
Hoci mnohé druhy rastlín môžu mať prospech z používania mletej kávy, niektoré druhy obľubujú najmä živiny, ktoré poskytuje. Toto je najmä prípad acidofilné rastlinyteda tie, ktorým sa darí v pôde s kyslým pH:
- Bobuľovité rastliny, ako sú čučoriedky, ríbezle a maliny
- Hortenzie, azalky a rododendrony
- Paradajky
- Ružové kríky
- Ihličnany, ako sú borovice, jedle a smreky
Je však dôležité poznamenať, že niektoré rastliny uprednostňujú neutrálnejšiu alebo alkalickú pôdu, a preto by sa ich rast mohol spomaliť pridaním mletej kávy. Je preto nevyhnutné informovať sa o špecifické potreby vašich rastlín pred použitím tohto triku od našich babičiek.
Kávová usadenina je pokladom vašej záhrady, ktorý čaká na využitie. Ľahko sa používa, je ekonomický a ekologický, je ideálnym riešením na udržanie vašich rastlín v skvelej kondícii po celý rok.