V spoločnosti, kde je hľadanie zdravého stravovania čoraz dôležitejšie, je nevyhnutné poznať potraviny, ktoré konzumujeme. Toto hľadanie ideálnej stravy zahŕňa využitie všetkých živín, ktoré ponúka naše vzácne ovocie a zelenina. Každá časť týchto potravín, vrátane ich šupky, sa teda dá využiť na to, aby sa čo najlepšie využil ich prínos pre naše zdravie. Tu je 6 druhov ovocia a zeleniny, ktorých šupka je plná živín!
Jablko: jabloň svoju hru dobre ukryla
Vďaka jeho chrumkavej a šťavnatej dužine často počúvame, že jedenie jablka denne odradí lekára. Vedeli ste však, že šupka ovocia obsahuje množstvo živín? Antioxidanty, vitamíny a vláknina sú prítomné v tejto časti, ktorá sa často považuje za odpad. Aby ste si teda pochutnali a zároveň si doplnili energiu, nevyhadzujte šupku z jabĺk pri príprave koláčov či kompótov.
Jedzte kožu, prečo?
- Bohaté na antioxidantypomáha chrániť vaše telo pred škodlivými účinkami voľných radikálov.
- Obsahuje vitamínyako je vitamín C a E, nevyhnutný pre správne fungovanie organizmu.
- Ona je tiež zdroj vlákniny ktoré prispievajú k dobrému tráveniu a podporujú pocit sýtosti.
Zemiaky: hľuza plná zdrojov
Zemiaky, ktoré sú súčasťou mnohých denných jedál, sú často zanedbávané, pokiaľ ide o ich šupku. Je však plná živín, ako sú významné množstvá minerálov. K tomu ho neváhajte konzumovať aj so šupkou prípravou v rúre alebo vo forme pyré.
Výhody skryté za touto drsnou pokožkou…
- Bohaté na draslíkpomáha regulovať krvný tlak.
- Obsahuje rôzne minerálynajmä železo a meď, nevyhnutné pre energetický metabolizmus.
- Poskytuje to aj zemiaková šupka vlákninaužitočné pre zdravie čriev.
Kiwi: netreba strácať srsť!
Špecifickosť kiwi, ktorú často vidíme v našich ovocných šalátoch, pochádza hlavne z jeho mierne chlpatej šupky. Túto na živiny bohatú časť by však bola škoda vylúčiť. Okrem toho, že je praktický na jedenie a zároveň chrumkavý, poskytuje takmer všetky živiny prítomné v samotnom ovocí.
Objavte skryté výhody tohto malého chumáčika:
- Predstavuje pravdu zdroj vitamínu Cantioxidant nevyhnutný pre telo.
- Začlenenie pokožky do našej stravy tiež pomáha zvýšiť vašu spotrebu vláknina.
- Navyše jeho spotreba zahrnutá v kiwi zvyšuje spotrebu tráviace enzýmy pomáha pri trávení.
Uhorka: svieža poznámka, ktorá dobre skrýva svoju úlohu
Osviežujúca uhorka je často nakrájaná na plátky na ozdobenie našich šalátov. Mnoho ľudí si však neuvedomuje, že ich pokožka sa aktívne podieľa na výhodách, ktoré prináša nášmu telu. Nenechajte sa preto oklamať jeho krivkami a neváhajte ho zjesť aj so šupkou!
Čo keby sme sa ponorili do týchto ziskov?
- Šupka uhorky je a výborný zdroj antioxidantovnajmä v polyfenoloch.
- Vitamín K a horčík sú prítomné v tejto zanedbanej časti zeleniny.
- Nakoniec, aby ste naplno využili všetky jeho nutričné výhody, odporúča sa jesť ho spolu s mastnou látkou, ako je napríklad olivový olej.
Cuketa: po živinách to netečie, tie už sú!
Rovnako ako jej príbuzná uhorka, aj cuketa patrí k zelenine, ktorej šupka sa príliš často necháva bokom. Ak chcete naplno využiť jeho mnohé nutričné výhody, jednoducho ho vyčistite a začnite variť svoje obľúbené recepty a nechajte ho tak, ako je.
Tu je niekoľko dobrých dôvodov, prečo prestať lúpať túto hviezdu zeleninovej záhrady:
- Koža obsahuje antioxidantyokrem iného, ktoré prispievajú k rovnováhe nášho tela.
- Je tiež bohatá na minerály, najmä vápnik a horčíkprispieva k dobrému zdraviu kostí.
- Nakoniec, jeho zelená šupka ponúka farebné potešenie, ktoré dodáva našim jedlám určité vizuálne čaro.
Mrkva: za jej žiarivou farbou sa skrýva rad nečakaných vlastností
Hviezdicový koreň našich kuchýň, mrkva, je známa tak svojou jemnou a sladkou chuťou, ako aj mnohými prospešnými vlastnosťami pre telo. Často je však tendencia šúpať ho, aby sa skonzumovala len dužina pomaranča. Uvedomte si teda, že šúpaním mrkvy prichádzate o mnohé z jej živín!
Pohľad späť na túto farebnú kožu, ktorá rozžiari naše taniere:
- Jeho bohatstvo v vitamínynajmä vitamín A, je nevyhnutný pre udržanie dobrého zraku.
- K tomu prispieva aj vláknina prítomná v jej šupke dobré trávenie a udržiavanie vyrovnanej hladiny cukru v krvi.
- Uprednostňujte mrkvu, ktorá je trochu drsná alebo s nejakými nedokonalosťami, ktoré sú častejšie z ekologického poľnohospodárstva.