Objavte tajomstvo spoľahlivého receptu od našich babičiek na domáci chlieb bez pekárne

Objavte tajomstvo chutného domáceho chleba bez pekárne, zdôverené nám starodávnymi babičkami

Vždy ste o tom snívali upiecť si vlastný chlieb ale pekárničku nemáš? Už nehľadajte, tento neprehliadnuteľný recept od našich babičiek je ako stvorený pre vás! S jednoduchými ingredienciami ako napr múku, soľ a droždie, je ľahké pripraviť lahodný domáci chlieb. Poďme spolu objaviť kroky potrebné na to, aby bolo toto ikonické jedlo úspešné.

Prečo si pripraviť vlastný chlieb?

V prvom rade vedzte, že príprava chleba doma má mnoho výhod. Nielenže to z dlhodobého hľadiska šetrí peniaze, ale tiež vám to umožňuje kontrolovať použité ingrediencie pre zdravšiu a vyváženejšiu stravu. Navyše, pôžitok z miesenia cesta, cítiť vôňu čerstvého chleba práve vytiahnutého z pece a zdieľať tieto chvíle s rodinou či priateľmi, to všetko sú dôvody, prečo sa vydať na toto gurmánske dobrodružstvo.

Prečítajte si tiež:   Ako sa zbaviť nepríjemného zápachu v kuchyni? Tieto babské rady vás prekvapia!

Základné ingrediencie na prípravu vášho domáceho chleba bez stroja

Známe príslovie „aby ste sa dobre najedli, musíte si starostlivo vyberať ingrediencie“ tu nadobúda svoj plný význam. Tu sú základné prvky na miesenie a pečenie chleba:

    1. Múka : rozhodnite sa pre kvalitnú múku, typ 55 alebo 65. Rôzne druhy múky (celozrnnú, polocelozrnnú, špaldovú, ražnú atď.) môžete tiež zmiešať, aby ste obmenili pôžitky a chute.
    2. Kvasnice : uprednostnite čerstvé pekárske droždie pred chemickým droždím. Vo všeobecnosti sa nachádza v čerstvých sekciách supermarketov alebo u vášho pekára.
    3. Soľ : štipka jemnej soli zlepšuje chuť chleba a pomáha pri jeho konzervácii. Dbajte však na správne dávkovanie, aby ste neprekryli ostatné arómy.
    4. Voda : vlažná voda (medzi 35 a 40°C) podporuje aktiváciu kvasníc a umožňuje získať peknú vzdušnú striedku.
Prečítajte si tiež:   Ako si vytvarovať ploché brucho? Odkrývame najúčinnejšie cviky na spevnenie spodnej časti brucha!
Objavte spoľahlivý recept našich babičiek na výrobu vlastného chleba bez pekárničky
Objavte spoľahlivý recept našich babičiek na prípravu vlastného chleba bez pekárne

Príprava chleba krok za krokom bez pekárničky

Krok 1 : Zmiešajte suché prísady

Na začiatok nasypte požadované množstvo múky do veľkej misy a zľahka ju zabaľte. Potom v strede vyhĺbime jamku a pridáme soľ a rozdrobené droždie. Pozor, dbajte na to, aby tieto dva prvky neboli v priamom kontakte, pretože soľ by mohla spomaliť kvasenie kvasiniek.

2. krok: Pridáme vlažnú vodu a premiešame

Zmes suchých surovín po troškách prilievame vlažnou vodou, dobre obalíme droždie a soľ. Potom začnite miesiť končekmi prstov, aby sa všetko spojilo a vzniklo homogénne a mierne lepivé cesto. Môžete použiť aj kuchynský robot s hákom na cesto.

Krok 3: Cesto necháme odležať

Potom prikryte šalátovú misu čistou, mierne navlhčenou utierkou a nechajte cesto odpočívať na teplom mieste mimo prievanu približne 1 hodinu alebo do zdvojnásobenia veľkosti. Tento krok je rozhodujúci, aby fermentácia prebehla správne.

Krok 4: Vytvarujte chlieb

Po hodine cesto položte na jemne pomúčenú pracovnú dosku a vyfúknite ho stlačením dlaňou. Potom vytvarujte chlieb do požadovaného tvaru (guľu, bastard, bagetu atď.), pričom dávajte pozor, aby ste cesto neprepracovali, aby sa nestalo elastickým a ťažko sa varilo.

Krok 5: Upečte si domáci chlieb

Pripravte si plech na pečenie pokrytý papierom na pečenie a položte naň vytvarovaný chlieb. Rúru predhrejeme na 240°C (th. 8) tak, že na dno rúry položíme nádobu naplnenú vodou, aby sa vytvorila para a získala chrumkavá kôrka. Nakoniec pečieme asi 25 až 30 minút alebo kým chlieb pri poklepaní prstami neznie duto.

Tu máš, tvoj domáci chlieb bez pekárničky je pripravený si užiť! Neváhajte experimentovať s rôznymi múkami, pridajte semienka (sezamová, maková, ľanová atď.) alebo dokonca použite prírodné kysnuté cesto na obmieňanie chutí a textúr. A hlavne si to užite!

Prečítajte si tiež:   Očarujúce chudnutie: 3 luxusné zimné recepty, ktoré vám pomôžu zbaviť sa brušného tuku
Photo of author
O autorovi, Kamila Vargová
Zaujímam sa o psychológiu a svoj čas trávim hľadaním nových intelektuálnych výziev, aby som si precvičil myseľ a zároveň si oddýchol.
Úvodná stránka » Novinky » Objavte tajomstvo spoľahlivého receptu od našich babičiek na domáci chlieb bez pekárne