Prečo by ste už nemali vyhadzovať vodu z varenia z artičokov?

Pourquoi l

V kuchyni je bežné, že vodu z varenia zo zeleniny po jej úprave vyhodíme. Táto voda je však niekedy plná netušených benefitov pre zdravie a životné prostredie. To je najmä prípad varnej vody z artičokov, ktorý obsahuje veľké množstvo minerálnych solí a stopových prvkov zaujímavých pre náš organizmus. V tomto článku objavte prečo by ste teraz mali túto vodu recyklovať než to nechať ísť dolu vodou.

Koncentrovaný zdroj živín

Voda na varenie artičokov obsahuje veľa minerálne soli a D‘stopové prvky, ako je draslík, vápnik, horčík a fosfor. Tieto prvky sú nevyhnutné pre správne fungovanie nášho tela a pomáhajú posilňovať náš imunitný systém. Okrem toho tiež pomáhajú regulovať náš metabolizmus a udržiavať dobré zdravie kostí.

Prečítajte si tiež:   Inštalatér zdieľa 3 osvedčené tipy: Ako jednoducho predísť upchávaniu potrubia vlasmi
Prečo si voda na varenie artičokov zaslúži druhý život?
Prečo si voda na varenie artičokov zaslúži druhý život?

Ako využiť prednosti vody na varenie artičokov?

Existuje niekoľko spôsobov, ako použiť vodu na varenie artičokov, aby ste využili jej výhody:

  • V nápoji: Môžete ho konzumovať studený aj teplý, ako nálev alebo vývar. Pre zlepšenie chuti je možné zmiešať aj so zeleninovou alebo ovocnou šťavou.
  • V kuchyni : Varnú vodu z artičokov možno znova použiť ako základ na prípravu omáčok, polievok, rizota alebo aj cestovín. Dodá vašim pokrmom nádych chuti a hladkosti a zároveň ich obohatí o živiny.
  • V kozmetike: Vďaka svojmu bohatstvu na minerály má artičoková voda na varenie hydratačné a zmäkčujúce vlastnosti pre pokožku. Môžete ho použiť ako prírodný toner po odstránení make-upu alebo pridať niekoľko lyžíc do kúpeľa, aby ste využili jeho upokojujúce vlastnosti.

Ekologické a ekonomické gesto

Recyklácia vody z varenia z artičokov okrem zdravotných výhod prispieva aj k ochrane nášho životného prostredia. V skutočnosti to predstavuje jednoduchý a efektívny spôsob, ako obmedziť plytvanie vodou a šetriť tento vzácny zdroj. Navyše, znížením množstva vody, ktorú používate vo vašej domácnosti, znížite aj náklady na váš účet za vodu.

Prečítajte si tiež:   Prekvapivé využitie kávovej usadeniny: Objavte ingredienciu, ktorá sa hodí skoro na všetko!

Prečo nezaliať svoje rastliny vodou na varenie artičokov?

Môžete použiť aj vodu na varenie artičokov zalievajte rastliny vo vašej záhrade. Jeho obsah živín a minerálov totiž neprospieva len nášmu telu, ale aj rastlinám. Zalievaním rastlín touto vodou bohatou na minerálne soli im teda poskytnete základné živiny pre ich rast a vývoj.

Pred použitím vody na varenie artičokov na zalievanie rastlín sa však odporúča nechať ju vychladnúť a zriediť čistou vodou, aby ste predišli riziku popálenia alebo tepelného šoku.

A čo iné vody na varenie?

Ak voda z artičokov na varenie ponúka veľa výhod, čo iná zelenina? Odpoveď skutočne závisí od druhu príslušnej zeleniny:

  • Škrobová zelenina: Voda na varenie zemiakov, cestovín alebo ryže obsahuje veľké množstvo škrobu, ktorý jej dodáva hustú a lepkavú štruktúru. Táto voda sa preto neodporúča na priamu konzumáciu alebo opätovné použitie. Dá sa však použiť na prípravu jedál, ako sú halušky či bliny, alebo na zahustenie omáčok a polievok.
  • Zelená zelenina: Voda na varenie zelenej zeleniny (špenát, kapusta, brokolica atď.) je vo všeobecnosti bohatá na minerály a vitamíny. Môžete ju teda použiť rovnako ako vodu na varenie artičokov, a to na prípravu vývarov, polievok alebo ako základ omáčok.
  • Suchá zelenina: Aj voda na varenie zo strukovín (šošovica, cícer, fazuľa a pod.) obsahuje cenné živiny pre naše telo. Dá sa znovu použiť na prípravu pyré, polievok alebo slaných smoothies.

Varná voda z artičokov je cenným zdrojom živín a stopových prvkov pre naše telo, pričom pomáha chrániť životné prostredie a šetriť vodou. Tak prečo tomu nedať druhý život?

Photo of author
O autorovi, Kamila Vargová
Zaujímam sa o psychológiu a svoj čas trávim hľadaním nových intelektuálnych výziev, aby som si precvičil myseľ a zároveň si oddýchol.
Úvodná stránka » Novinky » Prečo by ste už nemali vyhadzovať vodu z varenia z artičokov?