Kto by nemal rád domáce koláčiky? Tieto malé okrúhle koláčiky, ktoré sú zvonka chrumkavé a vnútri jemné, potešia malých aj veľkých. Viete však, ako pripraviť skutočný recept na domáce sušienky? Nemusíte hľadať ďaleko, prezradíme vám všetky tajomstvá bezchybnej prípravy na domáce potešenie.
Ingrediencie pre úspešný recept na domáce sušienky
Na prípravu asi dvadsiatich cookies budete potrebovať toto:
- 250 g múky
- 100 g práškového cukru
- 100 g hnedého cukru
- 150 g masla
- 1 vajce
- 1 vrecúško prášku do pečiva
- 200 g čokoládových lupienkov
- Štipka soli
Pamätajte, že kvalita ingrediencií je nevyhnutná na získanie lahodného výsledku. Vyberajte si preto kvalitné suroviny, ako napríklad farmárske maslo alebo čokoládové lupienky z čistého kakaového masla.
Príprava domácich koláčikov krok za krokom
Pri príprave cookies postupujte podľa týchto krokov:
- Predhrejte rúru pri 180 °C (termostat 6).
- Zmäknite maslo a potom ho zmiešajte s cukrom v šalátovej miske.
- Pridajte vajíčko a znova premiešajte. Textúra by mala byť veľmi homogénna.
- Pridajte múku a droždie preosiate v niekoľkých dávkach, ako aj štipku soli. Miešajte, kým nezískate cesto, ktoré sa ľahko odlepuje zo šalátovej misy.
- Pridajte čokoládové lupienky do cesta a rovnomerne ich rozložte.
- Z cesta vytvarujte guľky veľkosti vlašského orecha a uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby boli od seba dostatočne vzdialené, aby sa pri varení príliš neroztiahli.
- Pečte asi 12 minút, pričom sledujte farbu. Sušienky sa mierne roztečú, ale mali by zostať zlaté, nie hnedé.
- Vyberte z rúry, nechajte sušienky niekoľko minút vychladnúť a potom ich opatrne vyberte z pergamenu. Chladnutím stvrdnú.
Variácia: pridajte do svojho domáceho receptu na sušienky vlašské orechy, lieskové orechy alebo mandle
Ak chcete svojim koláčikom dodať ešte viac lahodnosti a chrumkavosti, môžete pridať sušené ovocie, ako sú vlašské orechy, lieskové orechy alebo drvené mandle. Tip: Vlašské orechy, lieskové orechy alebo mandle pred pridaním do cesta zľahka opražte v rúre, aby vynikla ich aróma! Na ochutenie celého prípravku bude stačiť okolo tridsať gramov.
Niekoľko gurmánskych kombinácií, ktoré môžete vyskúšať:
- Čipky z tmavej čokolády a pekanové orechy
- Biele čokoládové lupienky a makadamové oriešky
- Čipky z mliečnej čokolády a mandľové vločky
- Blond čokoládové lupienky (Dulcey™) a kúsky karamelu
Popustite uzdu svojej fantázii a vytvorte váš jedinečný recept na domáce sušienky.
Skladovanie domácich koláčikov
Pre zachovanie mäkkosti a chrumkavosti vašich koláčikov sa odporúča zjesť ich do 48 hodín od upečenia. Ak ich však musíte uchovávať dlhšie, zvoľte radšej vzduchotesnú kovovú škatuľu ako plastovú.
Tip na čerstvé koláčiky kedykoľvek
Nemyslíte si, že počas dňa zjete všetky koláčiky? Môžeš tvarujte guľky z cesta a prebytok zmrazte, takže si môžete upiecť niekoľko čerstvých koláčikov, kedykoľvek vás napadne. Jednoducho prispôsobte čas varenia, ak pečiete mrazené guľôčky z cesta: potom budete potrebovať 15 až 17 minút pri 180 °C.
Naša rada, aby boli vaše domáce koláčiky vždy úspešné
Tu je niekoľko ďalších tipov, ako vylepšiť recept na domáce sušienky:
- Polokompletný hnedý cukor : uprednostňujte polocelý hnedý cukor (typ hnedého cukru) pred bielym cukrom, ktorý vašim koláčikom dodá bohatšiu a lahodne karamelizovanú chuť.
- „Domáce“ prášok do pečiva : pokojne si namiešajte svoj vlastný bezlepkový a bezfosfátový prášok do pečiva zmiešaním dvoch dielov sódy bikarbóny, jedného dielu vínneho kameňa a jedného dielu kukuričného škrobu.
- Kvalitná čokoláda : zvoľte kvalitnú čokoládu s vysokým percentom kakaa, pretože sa pri varení horšie topí a nepúšťa olej.
- Presne merať : Použitie kuchynskej váhy na meranie vašich ingrediencií výrazne zlepší konzistenciu a konečnú štruktúru vašich sušienok.
Dodržiavaním týchto tipov ste teraz pripravení pripraviť chutné domáce sušienky pre vaše najväčšie potešenie a potešenie vašich blízkych. Tak hor sa k sporáku!