Hľadanie chutných vegetariánskych receptov dá niekedy poriadne zabrať. Našťastie sú cestoviny skvelým základom na uvoľnenie vašej kulinárskej kreativity. Sú bohaté na chute a textúry, sú také jednoduché, ako sú dostupné, a umožnia vám pripraviť vynikajúce jedlá, ktoré potešia aj tých najväčších gurmánov.
Tu sú tri recepty na vegetariánske cesto, ktoré nepochybne potešia všetkých vašich hostí.
1. Tagliatelle s restovanou zeleninou a smotanovou paradajkovou omáčkou
Toto farebné a chutné jedlo zvýrazňuje letnú zeleninu a vytvára lahodné a výživné jedlo. Pečená zelenina dodáva chrumkavý nádych, zatiaľ čo smotanová paradajková omáčka dodáva sladkú a krémovú notu, ktorá všetko zvýrazňuje.
Ingrediencie:
- 300 g tagliatelle
- 1 baklažán, nakrájaný na kocky
- 1 cuketa nakrájaná na plátky
- 1 červená paprika nakrájaná na pásiky
- 1 nakrájanú cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 polievková lyžica provensálskych bylín
- Soľ korenie
- 1 plechovka drvených paradajok (400 g)
- 5 cl hustého crème fraîche
- Olivový olej
Príprava:
- Predhrejte si rúru na 200°C.
- Nakrájanú zeleninu zmiešame s cesnakom, provensálskymi bylinkami, soľou, korením a kvapkou olivového oleja. Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme asi 20 minút.
- Medzitým si pripravte omáčku: na troche olivového oleja opražte cibuľu do mäkka. Pridáme drvené paradajky a dusíme 10 minút. Potom pridajte crème fraîche a dobre premiešajte.
- Tagliatelle uvaríme podľa návodu na obale. Scedíme ich a zmiešame so smotanovou paradajkovou omáčkou.
- Tagliatelle podávame preliate omáčkou a ozdobené restovanou zeleninou.
2. Zapečené cestoviny zo špenátu a ricotty
Tento recept kombinuje krátke cestoviny, špenát a ricottu v krémovom a voňavom gratinovaní. Toto upokojujúce jedlo, ktoré je ideálne na pohostenie s rodinou alebo priateľmi, osloví milovníkov vegetariánskej kuchyne.
Ingrediencie:
- 300 g krátkych cestovín (penne, fusilli, farfalle atď.)
- 1 kg čerstvého špenátu
- 250 g ricotty
- 200 g strúhanej mozzarelly
- 50 g strúhaného parmezánu
- 2 vajcia
- 25 cl tekutého crème fraîche
- Strúhaný muškátový oriešok
- Soľ korenie
Príprava:
- Cestoviny uvaríme al dente podľa návodu na obale. Vypustite ich a rezervujte.
- Špenát dusíme asi 5 minút, kým nezmäkne. Dobre ich vyžmýkajte, aby ste odstránili prebytočnú vodu.
- V šalátovej miske zmiešame ricottu, polovicu nastrúhanej mozzarelly, parmezán, vajcia a crème fraîche. Pridajte štipku muškátového orieška, soľ a korenie. Pridajte špenát a dobre premiešajte.
- Predhrejte si rúru na 180°C. Do zapekacej misy dáme polovicu cestovín a potom ich zalejeme špenátovou zmesou. Navrch pridáme zvyšok cestovín a posypeme zvyšnou nastrúhanou mozzarellou.
- Pečieme asi 25 minút, kým výpek nie je zlatohnedý. Podávajte horúce.
3. Čerstvý cestovinový šalát s chrumkavou zeleninou a balzamikovým vinaigrettom
Tento cestovinový šalát, ktorý je ideálny na ľahké a osviežujúce jedlo počas slnečných dní, poteší vaše chuťové bunky svojou chrumkavou zeleninou, jemným balzamikovým vinaigrettom a chrumkavými hoblinami parmezánu.
Ingrediencie:
- 300 g čerstvých cestovín (tagliatelle, farfalle atď.)
- 200 g mrkvy nakrájanej na plátky
- 200 g lúpaného snehového hrášku
- 200 g reďkoviek nakrájaných na plátky
- 100 g rukoly
- 50 g hoblín parmezánu
- 4 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 lyžica balzamikového octu
- 1 lyžička horčice
- Soľ korenie
Príprava:
- Čerstvé cestoviny uvarte podľa návodu na obale, potom ich sceďte a opláchnite pod studenou vodou, aby ste zastavili varenie. Nechajte ich vychladnúť.
- Mrkvu a snehový hrášok varte v panvici s vriacou vodou asi 5 minút, kým nie sú mäkké, ale stále chrumkavé. Scedíme ich a osviežime pod studenou vodou.
- Vo veľkej šalátovej mise pripravte vinaigrette zmiešaním olivového oleja, balzamikového octu, horčice, soli a korenia.
- Pridajte cestoviny, blanšírovanú zeleninu, reďkovky a rukolu do šalátovej misy a jemne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie dobre obalili vinaigrette.
- Šalát podávame čerstvý, posypaný hoblinami parmezánu.
Či už ste vegetarián alebo jednoducho hľadáte nové nápady na odľahčenie jedál, tieto tri chutné a originálne recepty na cestoviny vám umožnia zostaviť pestré menu, ktoré poteší chuťové bunky všetkých vašich hostí.